5 tips för att lyckas med din tavelvägg

Tavelväggar är något som allt fler väljer att skaffa till sina hem, och det kan bero på att en tavelvägg ger liv och personlighet till ditt rum.

Men hur gör man en snygg tavelvägg då? Det är en väldigt vanlig fråga och faktum är att det finns en del andra frågor som man också bör ställa sig själv i samband med detta. Ska tavelväggen vara symmetrisk eller osymmetrisk? Vilka tavlor ska man använda? Och hur tätt ska tavlorna sitta från varandra? Detta är bara några exempel på bra och vanligt förekommande frågor.

Det lättaste är egentligen att du testar dig fram. Det är svårt att på förhand kunna bestämma exakt hur väggen i slutet av dagen ska se ut – så det är lika bra att pröva sig fram.

Vi kommer här nedanför ge ett antal olika tips som förhoppningsvis kommer göra processen lättare för dig. Vår målsättning är att alla ska kunna skapa en riktigt fin tavelvägg. Det kan vara värt att nämna att alla tips nedanför kanske inte passar alla personer. Därför är det viktigt att man testar sig fram och funderar igenom vad man själv gillar.

Nu sätter vi igång!

Planera ordentligt

Det är ytterst viktigt att du ser till att planera ordentligt inför skapandet av din tavelvägg. Om du har inte koll på måtten och hur mycket tillgänglig yta som finns så kan det bli så att du inte får plats med allt du vill ha med på tavelväggen.

Se därför till att du på förhand mäter upp exakt hur mycket plats du har. På så sätt kommer du spara en hel del tid och arbete. Det kan även vara värt att planera kring vilka typer av tavlor och bilder du vill ha med på din tavelvägg. Populära motiv är bland annat arkitektur, hav och landskap. Du kan även hitta fler exempel på tavelväggar här.

Våga blanda olika typer av verk

Våga blanda olika typer av verk på din tavelvägg. Vi lovar, det kommer resultera i en mer levande vägg. Du kan förslagsvis hålla dig inom ett visst tema, som till exempel havet och sedan blanda en hel del olika tavlor inom det temat.

Ta egna bilder

Om du vill och har möjlighet så rekommenderar vi starkt att du använder dig av egenfotograferade bilder på din tavelvägg. Detta kommer ju såklart göra din vägg helt unik av sitt slag och dessutom väldigt personlig.

Blanda olika storlekar

Du kan se till att blanda de olika tavlornas storlekar och former. Det är faktiskt väldigt snyggt att både mixa storlekarna på tavlorna men även att addera till exempel en rund tavla bland alla de andra fyrkantiga formerna.

Lägg ut tavelväggen på golvet

Innan du börjar spika upp alla tavlor och konstverk på väggen kan det vara bra att först lägga ut tavlorna på golvet i den formation som du planerar att ha dem på väggen.

Bilden som du har i huvudet över hur resultatet kommer att se ut stämmer inte alltid överens med verkligheten, och därför är detta väldigt bra att göra. Blir du nöjd med resultatet är det bara att sätta igång och sätta upp tavlorna.